Komoly kihívás lesz a magyar mezőnynek

Négyszer nulla, mégsem keseredett el. Spitzmüller Csaba tudta, hogy az EVO X-es gyermekbetegségeit előbb le kell küzdeni, utána viszont egész biztos, hogy jönnek majd az eredmények. Egerben, Miskolcon, Bükfürdőn és legutóbb Veszprémben is idő előtt kénytelenek voltak föladni a száguldást, de a részeredmények folyamatos fejlődést mutatnak.

Az első három futamon a technika babrált ki Spiciékkel. Kétszer váltóhiba, egyszer pedig az üzemanyag ellátáshoz szükséges egyik alkatrész hibásodott meg. Veszprémben viszont egyértelműen egy vezetői hiba okozta a páros vesztét.

– Ezt a legutóbbi kiesést egyértelműen az én nyakamba lehet varrni – vallotta be őszintén Spitzmüller Csaba. – Egyszerűen nekimentem a fának, lesodródtunk az útról, és már nem tudtunk visszajönni a pályára. Nagyon sajnálom, mert a három balul sikerült futam után Veszprémben lehetőségünk volt a célba érésre, sőt értékes pontokat szerezhettünk volna. Az abszolút negyedik helyen álltunk, a kocsi pedig kezd egyre jobban viselkedni. Ezúttal én rontottam, de csináljuk tovább a dolgunkat, mert előbb-utóbb a szerencsének is mellénk kell állnia. Talán már legközelebb, Aradon.

Spitzmüller Csaba az a versenyző, aki nem úgy érkezik majd a magyar bajnokság következő futamára, hogy még életében nem járt ott. Tavaly a román bajnokságban Bahor Beával versenyzett, így abszolút képben van, tudja, hogy mi vár a magyar mezőnyre augusztus 5-én és 6-án.

– Nyilván számítanak majd a tavalyi tapasztalatok is – erősítette meg a miskolci pilóta. – A pályabejárás alkalmával háromszor, versenykörülmények között pedig kétszer mehettem a gyorsokon. Hatalmas élmény volt akkor, és bízom benne, hogy most is az lesz. Hogy mire számíthat a magyar mezőny? A szombathelyi és a veszprémi gyorsaságik egyvelegére. Nem lesznek olyan „autógyilkos” szakaszok, mint legutóbb, viszont rendkívül technikás, laza pályákon fogunk versenyezni. Az eddigi szereplésünk alapján nem vagyok, nem lehetek optimista, de a tavalyi versenytapasztalatok azt mondatják velem, hogy nagyszerű élménnyel lesz mindenki gazdagabb, aki benevez a futamra. És itt nem csak az ORB és a Rallye2 mezőnyére gondolok, kimondottan ajánlom a rallyútúrások számára is, akik meghívásos formában, a Rallye2-es mezőnynek kiírt közel kilencven kilométer gyorsaságin mehetnek majd végig.

Spici szerint felesleg a magyar versenyzőknek tartani a kinti körülményektől. Ő és Szabó Gergő is nagyszerű tapasztalatokat szerzett az elmúlt években, a román bajnokság családias, baráti légkörben zajlik le.

– Ha a legnagyobb riválisod kiesik, te pedig megnyered a versenyt, az ellenfeled akkor is elmegy a díjkiosztóra gratulálni – folytatta Spitzmüller Csaba. – Ezzel a példával jól lehet érzékeltetni a kinti helyzetet. Mindenki segít a másiknak, az állandóan emlegetett atrocitást pedig nagyon gyorsan el kell felejteni. Aradon ugyan viszonylag kevés magyar ajkú ember él, de azok rendkívül barátságosak, nagyon kedvesek, de a többi helyi is magáénak érzi a versenyt. Úgy gondolom, hogy a magyar első és másod osztály előtt egy nagyon komoly kihívás áll, hiszen remek minőségű gyorsasági szakaszokat használhatunk, egy új területet vehetünk igényben a magyar bajnokság ötödik futamán. Visszatérve magunkra: visszafogottan, de kellő elszántsággal várjuk a versenyt. Jó lenne, ha előnyt tudnánk kovácsolni az ismereteinkből, és jó lenne ha a technika is legalább olyan szinten mellettünk állna, mint Veszprémben. Ebben az esetben harcban lehetünk a dobogóért, de maradjunk annyiban, hogy nagyon szeretnénk már végre beérni a célba.


Hozzászólás kikapcsolva.