Külön csata az időjárással

Két gyorsaságival pénteken elrajtolt az idei román rally bajnokság. A Brassó központú Tess Rallyn Spitzmüller Csaba és Szőke Tamás is megkezdte szereplését az egyre inkább megerősödő sorozatban.

A miskolci pilóta és navigátora óriási hófüggönyben indult, ezért a mezőny elejéhez képest komoly hátrányt szedett össze. A második szakaszon azonban sikerült a javítás, így a szombati folytatást az abszolút értékelés hatodik helyén várják.

– Az egész nap nagyon tetszett – árulta el érzéseit Spitzmüller Csaba. – A nyitány óriási kihívás volt, bár megint rosszul jöttünk ki abból, hogy hátra soroltak bennünket. A tízediknek rajtoltunk, az első pár autó vizes úton ment el, nekünk pedig nagyon komoly hóesésessel is meg kellett birkózunk. Annyira rosszak voltak a viszonyok, hogy helyenként a motorháztetőt sem láttuk. Ismét nagy rulett volt a gumiválasztás, de szerencsére ezzel egyáltalán nem volt problémánk. A belvárosban aztán sikerült javítani, az abszolút második időnk is mutatja, hogy fel tudjuk venni a tempót az élmezőnnyel. A dobogó alsó foka lőtávon belül van, ezért szombaton mindent megteszünk, hogy fokozatosan ledolgozzuk a hátrányunkat. Akár két percenként is változhat az időjárás, ezért semmi nincs lefutva az első nap után. Kétszer megyünk majd a 28 kilométeres gyorsaságin, át a hágón. A helyiek azt mondták, hogy itt szokott eldőlni a verseny. Jók a beállításaink, és az autóra sem lehet panaszunk. Ha szombaton is eltaláljuk a gumiválasztást, akkor ott lehetünk a dobogón.

Szőke Tamás szerint is meg van az esély arra, hogy a hátralévő hat gyorsaságin feljebb tudjanak zárkózni. A peches kezdés után a páros már mutogatta az oroszlánkörmeit, szombaton pedig innen szeretnék folytatni.

– Soha életemben nem mentem még ilyen pályán – tette hozzá Szőke Tamás. – Nagyon sokat vívódtunk kora délután, aztán feltettük a hó gumit. Amit lehetett, kihoztunk ebből a helyzetből, a második gyorson pedig második időt autóztunk. Kicsit tartottunk ettől a csikicsuki játéktól, de szerencsére jól jöttünk ki belőle. Valamivel több, mint egy perc a hátrányunk, de nagyon sok minden történhet még. Elsőre soknak tűnik a lemaradásunk, ám támadunk, és igyekszünk fölzárkózni. Nagyon be fogunk kezdeni a második nap, aztán majd meglátjuk, hogy a többiek miként reagálnak erre.
Tess Rally (Brassó)

Az abszolút verseny állása az első nap után
Helyezés Versenyző Időeredmény
1 Valentin Porcisteanu, Dan Dobre (Mitsubishi Lancer EVO X. R4) 7:40.3
2 Bogdan Marisca, Sebastian Itu (Subaru R4) +12.3
3 Marco Tempestini, Dorin Pulpea (Subaru R4) +46.1
4 Szabó Gergő, Borbély Károly (Mitsubishi Lancer EVO X. R4) +57.5
5 Alexandru Filip, Bogdan Iancu (Renault Clio R3) +1:06.0
6 Spitzmüller Csaba, Szőke Tamás (Mitsubishi Lancer EVO X.R4) +1:09.4


Hozzászólás kikapcsolva.