Spiciéket ünnepelték Kolozsváron

Az utolsó szakasz után a beíróból begördültek a szervizparkba. A csapat, a barátok, a hozzátartozók és a szurkolók várták őket. Spici és Tom kiszállt az EVO X-esből, örömükben majd kibújtak a bőrükből.

Ekkor hirtelen előkerült néhány palack hűsítő pezsgő. Izzadtan, kissé csapzottan, de ettől a pillanattól kezdve már alkoholban úszva fogadhatták a gratulációkat. Hatalmas kő esett le a szívükről, hiszen két második és egy harmadik helyezés után, idén először állhattak föl a dobogó legmagasabb fokára. Kolozsváron, a történelmi magyar városban sikerült megnyerniük a román bajnokság negyedik futamát.

– Egy autóversenyzőnek az a legjobb érzés, amikor a napi izzadság összekeveredik a pezsgővel – fogalmazott a célban Spici. – Ez ugyanis azt jelenti, hogy egy nagyon kemény hétvége után, a várt eredmény és az elismerés sem marad el. Nagyon vártuk már ezt a sikert. Nagyon szépen csillognak az idei ezüstérmek és a bákói bronz is, de minden egyes versenynek azért vágunk neki, hogy nyerjünk. Most sikerült, pedig az első nap után még kicsit távolinak tűnt. Ezután azonban nagyon a határon, de precízen autózva ledolgoztuk a 14 másodpercet hátrányunkat, majd közel 20 másodperc előnyt szorgoskodtunk össze. Zseniális pályákon csatázhattunk a többiekkel, nagyon örülök, hogy ezúttal nekünk vált kerekké ez a kemény viadal. Kívülről talán úgy tűnt, hogy folyamatosan diktáltuk a tempót, pedig valójában folyamatosan előre menekültünk. Amikor hátrányban voltunk, akkor azt szerettük volna ledolgozni, utána pedig a minél nagyobb előny érdekében nyomtuk tövig a gázpedált. Csak akkor hittem, hogy megvan, amikor a fiúk és a lányok pezsgőfürdővel fogadtak bennünket a célban

Spiciék megérdemelt sikerét a szigorú számadatok is egyértelműen alátámasztják. A tíz gyorsasági szakaszból ugyanis hetet megnyertek, ami önmagáért beszél ebben a kemény mezőnyben.

Tom öt esztendővel ezelőtt kezdett el foglalkozni a navigálással, de eddig még abszolútban nem tudott felállni a dobogó legmagasabb fokára. Most viszont ez is összejött, így érthetően Kolozsvárra mindig jó szívvel fog visszaemlékezni.

– Nagyon emlékezetes két nap volt ez a számomra – újságolta mosolyogva Tom. – Több szempontból is nehezen állt össze ez a verseny, de ennek ellenére kitűnően sikerült. Több mint húsz kilométer hosszú, óriási szintkülönbségű pályákon versenyezhettünk, valamennyi navigátor társamnak azt kívánom, hogy élje át ezt az élményt. A győzelmet még mindig nehezen hiszem el, úgy örültem a serlegeknek, mint aki először kap ilyet. Mindenképpen ki kell emelnem a nagyszerű és csúszásmentes szervezést, és azt a körítést, amivel a kolozsváriak fogadták a ralisokat. A szuperspeciált 12 ezren látták a helyszínen, de az erdélyi televízió is élőben közvetített a belvárosból. Emellett a záró szakaszon is zsúfolásig megtelt a Polus Center parkolója. Hatalmas élmény volt, hogy ennyi szurkoló ünnepelt velünk. Másfél éve dolgozunk együtt, és az autó is folyamatosan fejlődik… Most értünk el oda, hogy végképp versenyképes legyen. Leállni azonban nem szabad, mert szűk egy hónap múlva Szebenben már az IRC-futamon állunk rajthoz.

Az a futam a román bajnokságban másfélszeres szorzóval bír, így az eddigiekhez képest jóval nagyobb jelentősége lesz. Már csak azért is, mert Spiciék egyetlen ponttal az abszolút értékelésben is átvették a vezetést. Idén már a dobogó valamennyi fokán álltak. Brassóban és Temesváron a második, Bákóban a harmadik, Kolozsváron pedig az első fokán. Igaz, itt mutatnak a legjobban.

A Transilvania Rally végeredménye:
Helyezés Versenyző Időeredmény
1. Spitzmüller Csaba, Szőke Tamás (Mitsubishi Lancer EVO X R4) 1:05:00,9
2. Bogdan Marisca, Sebastian Itu (Mitsubishi Lancer EVO IX) +19,2
3. Valentin Porcisteanu, Dan Dobre (Mitsubishi Lancer EVO X R4) +48.3
4. Dan Girtofan, Adrian Berghea (Skoda Fabia S2000) +1:05,1
5. Szabó Gergő, Borbély Károly (Mitsubishi Lancer EVO X R4) +1:06.9
A román bajnokság állása négy futam után
Helyezés Versenyző Pont
1. Csaba Spitzmüller , Tamás Szőke – (Mitsubishi Lancer EVO X. R4) 76
2. Valentin Porcisteanu, Dan Dobre – (Mitsubishi Lancer EVO X. R4) 75
3. Dan Girtofan, Eugen Rotaru – (Skoda Fabia S2000) 51
4. Francios Delecour, Dominique Savignoni (Renault Megane RS) 43
5. Szabó Gergő, Borbély Károly (Mitsubishi Lancer EVO X. R4) 40


Hozzászólás kikapcsolva.